LA MIRADA D’ULISES

Ara farà un any que es van celebrar les segones eleccions a Grècia en el marc del curs polític del 2015. La data en si pot semblar no rellevant en relació a molts d’altres esdeveniments que s’han succeït des de llavors com els refugiats, el Brexit, les dues eleccions generals a l’estat espanyol… i un llarg etcètera.

image18
Alexis Tsipras celebra el seu èxit electoral l’any passat.

Però val la pena recordar la data en si pel que representa per a un conjunt de nous actors del bloc de la nova política. Des del present sembla que els fets polítics haguessin de conduir de forma inexorable i mecànica cap al resultat final que va ser el tercer memoràndum grec. Però aquesta manera llegir l’experiència grega oblida que la definició per excel·lència de la política és la contingència, és a dir, la possibilitat de que ocorri qualsevol cosa, sense determinismes de cap mena.

Parèntesis breu. To vlemma tou Odyssea (1995), La mirada d’Ulises, del director Theo Angelopoulos és una pel·lícula que justament ens parla de la mirada del subjecte sobre els fets socials, de com canvia la perspectiva per copsar una determinada situació segons l’angle en que es prengui una fotografia, una gravació o una anàlisi política. De fet, és una pel·lícula molt adequada per a aquest article en tant que ens retrotrau a la dècada dels noranta, amb uns Balcans convulsos travessats per la guerra i onades de refugiats, juxtaposat a la deconstrucció neoliberal dels països de l’Europa de l’Est.

Tornant al cos de l’article… La primera victòria de Syriza el gener de 2015 va servir per posar en tensió tota l’estructura de la Unió Europea que venia des de Maastricht. Evidenciant quins Estats són els que prenen decisions en la UE i quins són forçats a esdevenir colònies subalternes.

Una noticia aparentment deslligada assenyala altre cop als mateixos dèficits genètics de la UE, quan Jean Claude Juncker, president de la Comissió Europea, va haver de respondre a les preguntes d’una youtuber francesa que es va saltar les pautes que li havien “suggerit” des de Youtube i des d’Euronews. Preguntes com, perquè Juncker ex primer ministre del major paradís fiscal d’Europa presideix la Comissió o perquè l’anterior president de la Comissió, Durao Barroso ha estat fitxat per Goldman Sachs. (1)

De fet, les negociacions que van tindre lloc amb el govern grec entre gener i juliol de l’any passat van mostrar l’estil i l’actitud dels representants de la Unió Europea, caracteritzats per l’arrogància i la voluntat d’humiliar un govern democràtic. La corrupció que impregna el Banc Central Europeu i la resta d’institucions junt amb El neoliberalisme realment existent, duu a pensar de nou per al conjunt del bloc del canvi quins objectius i quines formes hauria d’adoptar una política democràtica en el segle XXI i vers la Unió Europea.

Important perquè l’agitació social i política que ha emergit a Europa des de l’esclat de la crisi està prenent moltes formes, i sovint antagonistes entre elles. La situació a Regne Unit després del Brexit n’és una bona prova. A tall d’exemple podem prendre el següent fotograma.

El dissabte 27 d’aquest agost passat, dos mesos després del referèndum, dos britànics d’origen polonès van ser brutalment apallissats per un grup de joves al nord –est de Londres per estar parlant en polonès. (2)

Ja sabem el que diuen els discursos majoritaris sobre que causa l’augment del racisme a Regne Unit però i si en part es degués al desencert del Labour de Corbyn?

Per haver abandonat el camp discursiu de la sobirania nacional i popular en mans del tàndem xenòfob d’UKIP i part dels Conservadors britànics. Produint-se com a conseqüència aquesta dicotomia electoral entre votants de les classes treballadores racistes i classes mitges “il·lustrades” i multiculturals.

Potser si Corbyn hagués disputat el Brexit justificant-lo pel neoliberalisme de la UE i assenyalant que els problemes econòmics del Regne Unit són causats per les pròpies elits i per la Troika, potser llavors en l’inconscient col·lectiu britànic no hauria guanyat pes el discurs xenòfob. El problema doncs podria ser que no s’articuli una sortida des de postulats democràtics i populars.

Valdria la pena tenir en compte l’opinió del politòleg grec Aris Chatzistefanou quan assenyalava “tornar a l’estat nacional per contra atacar a les forces econòmiques globalitzades” el 2013 en el marc de l’Antifastival.

Potser per a bastir una nova política democràtica hem de canviar la nostra mirada sobre el que és la Unió Europea i bastir una Pla B com a politja que ens enllaci amb una sortida, guanyant sobiranies i augmentant els drets humans.

I és que en cas de no radicalitzar la nova política, com plantejava Ernesto Laclau quan va visitar Grècia poc abans de morir, els nous subjectes podrien mutar cap a instruments postpolítics.

Notes al text:

  1. Navarro, Beatriz. La youtubera rebelde. La Vanguardia:

http://www.lavanguardia.com/edicion-impresa/20160920/41435210335/la-youtubera-rebelde.html

Aquí el vídeo on la youtuber entrevista a Juncker:

https://www.youtube.com/watch?v=RJ5LwCeLur8

  1. Arce, Begoña. Paliza mortal a un inmigrante polaco en el Reino Unido. El Periódico de Aragón:

http://www.elperiodicodearagon.com/noticias/internacional/paliza-mortal-inmigrante-polaco-reino-unido_1137945.html

AUTOR:

Albert Portillo Cortadellas. 1993. Graduado en Ciencias Políticas y de la Administración por la UPF. Actualmente es estudiante del Máster Universitario Internacional de Estudios Contemporáneos de América Latina en la Universidad Complutense. Ha realizado prácticas en el Consulado General de Venezuela en Barcelona. Ha sido activista de diferentes movimientos sociales des de el 15M hasta la PAH y actualmente es miembro de Podemos. Interesado en Europa, América Latina, movimientos sociales y en teoría política (con énfasis en Laclau, Mouffe, Zizek y Lacan).

Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión / Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión / Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión / Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión / Cambiar )

Conectando a %s